Kitesurfing är väldigt lätt att lära sig och att utöva.

Kitesurfing går ut på att man seglar med en drake kopplad till en sele. På fötterna har man en kitebräda som påminner om en wakeboard.

När du styr draken i vinden genereras kraft i seglet och du börjar åka framåt. Med drakens hjälp kan du enligt samma principer som inom seglingen ta dig vart du vill genom att kryssa mot, eller åka med vinden.

När som helst kan du stanna och parkera draken så att den slutar ge kraft.

Kitarna vi använder är utrustade med ett väl fungerande säkerhetssystem för att man lätt och snabbt ska kunna ta bort kraften om det är nödvändigt.

Kitesurfing omnämns ibland som en extremsport, men vi skulle vilja lova att det blir precis vad du gör det till. Vill du göra det adrenalinfyllt så gör du det. Vill du hellre glida fram över vattnet och njuta av den glittriga vattenytan så gör du det.

Om du går en bra kitekurs och lär dig hantera kiten på ett riktigt sätt så är kitesurfing ingen farlig sport.

För oss handlar kitesurfing inte bara om surfet i sig, utan även om gemenskap. Kitesurfing är en livsstil som innebär en massa möten med trevliga människor, spännande resor, kaffetermos eller lunchlåda på stranden, massor av frisk luft i lungorna och en hälsosamt vältränad kropp.

Kom med i vår gemenskap!

Om Öland

Öland kallas sedan länge för solen och vindarnas ö, och det är inte svårt att förstå. Vi har inte många vindstilla dagar på en säsong, och detta mycket tack vare vår kända sjöbris, som är ett väderfenomen som är oss troget under vår och försommar.

Det är inte bara det faktum att solen ofta skiner och vinden ofta blåser som gör vår ö så fantastisk. Den bjuder dessutom på en oerhört vacker miljö, och då tänker vi förstås inte minst på stränderna. Till råga på allt har vi fördelarna som sundet mellan Öland och fastlandet ger oss.

Även om det blåser håller sig vattnet hyfsat platt, alltså inga stora vågor som stör dig som elev. Detta tillsammans med att det är långgrunt flera hundra meter ut (och du står på finfin sandbotten), gör Öland till en optimal plats att lära sig kitesurfa på. Det grunda vattnet ger oss också en högre temperatur i vattnet. Och sist men inte minst; Tack vara att sundet smalnar av i mitten av ön får vi en venturieffekt (även kallad tratteffekt) på vinden, vilket helt enkelt gör den starkare.

© Öland Kitesurfers 2021